Ga naar de inhoud

Nieuw initiatief te Hoegaarden over het Hoegaards bier, gesponsord door ’t Kapittelhuis op de Houtmarkt

Noël Verlaers uit Meldert exposeert:

“Als nieuw lid van de Heemkundige Kring Hoegaarden vind ik het belangrijk de teloorgang van het Hoegaards bierpatrimonium tegen te gaan. Vandaar dit initiatief. Het is ook een oproep naar de gemeentelijke overheid om een meer gestructureerd beleid te ontwikkelen ter vrijwaring van het zo rijke Hoegaards erfgoed. Tevens is het een oproep tot Hoegaardse verzamelaars om aan te sluiten bij de heemkundige kring opdat verzamelingen van heden ook het erfgoed van morgen zullen bepalen.”

Noël Verlaers.(ludo permentier))

“Een gedeelte van de restaurant-brasserie is aangekleed met een aantal unieke glasreclamepanelen uit het roemrijk brouwersverleden van Hoegaarden. De collectie zal vanaf heden blijvend deel uitmaken van het interieur van het Kapittelhuys, de horecazaak van de familie Christens-Timmermans. Zij is mecenas van deze verzameling. Deze tentoonstelling zal regelmatig gelinkt worden aan een afwisselen biermenu en wordt zo een nieuw toeristisch element in het centrum van Hoegaarden. Te bezoeken tijdens de openingsuren van het Kapittelhuys.”

Een lijst van de bieren die in de loop der jaren werden gebrouwd bij Loriers geeft volgende opsomming; wij nemen ze over van Albert Guilluy, dé kenner bij uitstek, die het allemaal mee beleefd heeft en bewaart; hij wijst er wel op dat er buern van hoge gisting en bieren van lage gisting zijn gemaakt en dat zijn lijst minstens ‘bij benadering’ volledig is!

 1. Ballon
 2. Blond tafelbier
 3. Bock
 4. Boxbier
 5. Bruin tafelbier
 6. [wikipopup]Hougaerdse Das[/wikipopup]
 7. Dortor
 8. Dortor 39
 9. Duc Kent
 10. Export White Top
 11. Faro
 12. Hirsch
 13. Hoegaards witbier, de Hoged
 14. Jeuke
 15. Kriek
 16. Mars
 17. Munich
 18. Scotch
 19. Speciale Lambik
 20. Spéciale d’Hougaerde
 21. Stout
 22. Streep
 23. Super
 24. Supporter
 25. Treuba

© Vzw Hoegaards Erfgoed Alpaidis-nr-203-52ste-jaargang-2-2016