Ga naar de inhoud

Pittige verhalen uit Folx-les-Caves

Pittige verhalen uit Folx-les-Caves/Histoires de Folx-les-Caves
We schrijven 9 maart 1769, Pierre Colon en zijn Hoegaardse echtgenote worden opgehangen !

(Michel De Ro, 2017)

Het verhaal over de bandiet Colon en zijn echtgenote, opgehangen in Folx-les-Caves op 9 maart 1769

Het verhaal over de bandiet Colon en zijn echtgenote, opgehangen in Folx-les-Caves op 9 maart 1769 is een historie die reeds rond 1840 door Alphonse Wauters was gekend.
Het verhaal behoorde tot de vaste ingrediënten van een bezoek aan de plaatselijke grotten, die wij vrij recent vooral kennen door Pierre Celis die er een gedeelte van kocht om er zijn ‘Grottenbier’ te laten rijpen, wat uiteindelijk niet doorging omdat de grotten beschermd monument werden en een habitat voor vleermuizen.

Michel De Ro heeft zich vastgebeten in het verhaal van de bandiet Colon. Hij heeft daarvoor eerst alles wat gezegd en ooit gepubliceerd is bestudeerd en vervolgens is hij op zoek gegaan naar processen en documenten om de feiten te staven. De waarom vraag: ophanging, ook zijn echtgenote, en waarom werd ook zijn huis met de grond gelijkgemaakt? De Ro formuleert een hypothese en kwam zo in Hoegaarden terecht. In dit en volgend nummer gaan we eerst in op zijn huwelijk te Hoegaarden en daarna zal de hypothese van De Ro, die draait rond biersmokkel, behandeld worden.

De Hoegaardse echtgenote van Pierre Colon

Pierre Colon trouwde met een meisje van Hoegaarden, Marie Tirion, die moeder werd van negen kinderen en samen met haar man veroordeeld werd tot de doodstraf en opgehangen te Folx-les-Caves in 1769.

+ van François Colon
+ van Pierre Colon

Handtekening van Marie Thirion (stuntelig maar toch)

De gebroeders François en Pierre Colon mochten dan wel analfabeet zijn, Marie Tirion kon, zij het moeizaam, gezien bovenstaand voorbeeld, toch een handtekening zetten.

De huwelijksakte van Marie en Pierre in de parochieregisters van Hoegaarden

Huwelijk Petrus Collon en Maria Tirion

27 augustus
Gingen een huwelijk aan
Na de drie roepen
Petrus Collon en Maria Tirion
Met als getuigen Joannes Baptista
Stritsmans en Lambertus Collon

Dat was op 27 augustus 1749 de eerste getuige Jean (Baptist) Stritsmans/Stridtsmans was de man van Marie-Anne Tirion

In Folx-les-Caves staan de mergelgrotten, waar indertijd Johan en de Alverman is gefilmd, te koop. Het tweede gedeelte ervan is al eerder door de Hoegaardse brouwer Pierre Celis verkocht aan de provincie Waals-Brabant. Het is nu een beschermd monument, habitat voor vleermuizen. De ondergrondse gangen zijn ontstaan door het uitmergelen van de ondergrond. Mergel werd gebruikt om akkers te verbeteren. Een deel ervan was in bezit van Maurice Racourt, die er soms groepen ontving. Na zijn overlijden in 2009 kwam dat deel in handen van familieleden die boven- en ondergrond nu verkopen (vraagprijs 350.000 euro). Het aanpalende, lagere deel, is in 2006 gekocht door de provincie. Dat was tot dan eigendom van Pierre Celis (19252011) die er bier wilde laten champagniseren. Celis’ Grottenbier is uiteindelijk in Watou gebrouwen en gerijpt in grotten in Kanne.

(Raymond Billen, Het Nieuwsblad, 04.02.2016)

Celis' Grottenbier is uiteindelijk in Watou gebrouwen en gerijpt in grotten in Kanne.

© Vzw Hoegaards Erfgoed Alpaidis-nr-209-53ste-jaargang-4-2017