Ga naar de inhoud

Kanton Hoegaarden 

“Juge Trudo Hubert Putzeys” 

Van 1796 tot 1802 was Hoegaarden de hoofdplaats van het gelijknamige kanton, creatie van de Franse overheerser. De eerste en enige Hoegaardse vrederechter werd en was Trudo Hubert Putzeys (ZL 26.02.1767-1820), die de allereerste burgemeester werd van Hoegaarden tijdens dat Franse regime in 1795 en dan vrederechter in 1796.

Hij was in 1792 getrouwd met Anne Catherine Paenhuys (Hoeg. 25.02.1741-20.03.1823), dochter van Jean Paenhuys en Anne-Marie Levriez en na haar overlijden met Anne Catherine Debroeck. Er waren geen kinderen.

Door zijn functie van vrederechter kregen alle Putzeysen van Hoegaarden voortaan de bij naam ʻJUUSʼ (verbastering van ‘juge’ (= rechter). Zo werd deze bijnaam ook een begrip tot een heel stuk in de 20ste eeuw voor de winkel in bandwerk, garen en stoffen uitgebaat door de familie Putzeys-Christiaens-Rosier.

Wanneer de inwoners van Zétrud-Lumay merceriewaren nodig hadden gingen zij naar ʻàl Juusʼ te Hoegaarden.  (2021 Huidige  ʻDon Camilloʼ)

Het huis Putzeys-Christiaens-Rosier ©Hoegaardserfgoed.be

De vader van Trudo-Balthasar Putzeys (Luik 18.10.1735 – Hoeg. 10.03.1816) was geneesheer en getrouwd te Zétrud-Lumay met Marie Catherine Dediest (1744-03.08.1811), dochter van Jean Henri Dediest en Ermelindis Lebegge. Zij kwamen in Hoegaarden wonen.

Het huis Putzeys-Christiaens-Rosier (winkel) ©Hoegaardserfgoed.be

Caferuzie herberg Ramenets te Rommersom

Caféruzie in de herberg bij Jan Baptist Vanham, gezegd ʻRamenetsʼ, te Rommersom.
Daar raakten op 17 mei Michel Claes, particulier wonend te Outgaarden en François Minsart, slachter wonend te Zétrud-Lumay, slaags. Claes sloeg Minsart met zijn stok tot bloedens toe. Er waren een hele resem getuigen: Constant Loriers, Carolus Loriers, Matheus Vanherbergen zoon, Ferdinand Fouyn, Joseph Meunier alle vier landbouwers, Joannes Petrus Biscompte en Joseph Delisle, dagloners en alle zes wonend te Zétrud-Lumay; eveneens getuige was Maria Maes, de vrouw van Jacobus Gilis, wonend bij haar stiefvader Jan Baptist Van ham. De heelmeester of chirurgijn Hermans heeft de wonde van Minsart gevisiteerd.

Jean Baptist Van Autgaerden ©Hoegaardserfgoed.be

ʻMenier cʼest- moiʼ of notaris en landmeter Jean Baptist Van Autgaerden (Hoeg. 1747-1804). Hij was de man die in de periode van de Franse revolutie de oude machthebbers, de clan Sweerts, van de troon stootte in Hoegaarden om zelf de macht in handen te nemen. Hij zei altijd: ʻCʼest moi qui gouverneʼ (= Ik heb het hier voor het zeggen). Zijn nakomelingen werden aangeduid als ʻdie van Meniëresʼ

Hof ter Meersche ©Hoegaardserfgoed.be

Hoeve Lebegge op de Vroente, voorheen Van Autgaerden en nu ‘Hof ter Meersche’; huidig zicht straat en zicht woonhuis links op de binnenkoer.

© Vzw Hoegaards Erfgoed Alpaidis-nr-218-56ste-jaargang-1-2020