Ga naar de inhoud

219. Alpaidis 219: Bijnamen

‘Tuur den Est was ne Hacour, maar het was geen “Kraam”, die ook Hacour noemen .Voor wat de Hacour’s betreft, die in Meldert “dei van Kraam” genoemd worden, verwijs ik naar “De bende van Juul”, terug te vinden op het internet. De broers Juul Kraam en Joow (Léon) Kraam (Hacour) waren wagenmakers/schrijnwerkers, die afstammelingen zou den zijn geweest van een Waalse ambulante wagenmaker, die in Meldert is blijven plakken, wellicht aan een boerendochter. Zij waren getrouwd met twee zussen, dochters van Remi Beullekens, mijn grootvader. Wat die tak Beullekens betreft: mijn vader noemde men “Tjen (Etienne) van Remy Kemp”. Op één of andere manier zou Remy Beullekens een familieband hebben met de familie Trolin in Meldert, die men ook “dei van Kemp” noemt.

Beullekens Sylvaan, grootvader van mijn vrouw, noemde men “de witte Bₔlle (met de e van het). In Willebringen boerde zijn broer die men Armand Bₔlle noemde, en waarvan de zoon, gepensioneerd, nu in Hoegaarden woont. Een andere broer van Sylvaan, ik denk Staaf, wiens boerderij in de Molenstraat werd ver bouwd en waar nu baron Gaston Roelants woont, noemde men dan weer “Lap”. “Dei van Lap” dus, waarvan één van de dochters getrouwd was met Armand Collin, die onderwijzer geweest is in de broederschool van Hoegaarden. Als die Armand Collin en Albert Merckx, de vader van mijn vrouw mekaar tegenkwamen dan ging hun discussie steeds over hun respectievelijke schoonvader, “Lap” en “de witte Bₔlle” , maar dat leg ik u bij gelegenheid nog wel uit. U zult dan moeten toegeven dat ik geluk heb dat ik “iene van Tjen van Remeej Kemp” ben, en “giejne Bₔlle” of “giejne van Lap”.
Willy Beullekens

Bijnamen 

Dar PijpBonjeanTiensestraat
DauwDesmetVroente / Kloosterstr
De BaamanLambrechtsOut-Hoogstraat
De BazaarMombaertsTiensestraat
De BekkerLochyNerm/Aalst
De Bietel ( beatle)Sweerts EmileNerm -100
De Boek van KemmePeetersGasthuisstraat
De flupkesFamilie MichelGasthuisstraat
De GaaperLebeggeOut-Jongensschoolstraat
De gébber (???)LebeggeCafé Out-St Niklaasstraat
De grau van Lewies VirgileVanhagendorenStoopkensstraat
De Kaa Smet  
De Kadies(J-R-M-A)  
De kasjresChille LoriersGemeenteplein
De KaysterLoriersArthur Putzeysstraat
De KeusterDe Keuster Van Rickstal [footnote] koster in Hoegaarden, ook pandulleke genaamd omdat hij de klok van de kerk regelde en herstel de ook horloges [/footnote]Arthur Putzeysstraat
   

 

©Hoegaardserfgoed.be
©Hoegaardserfgoed.be

© Vzw Hoegaards Erfgoed Alpaidis-nr-219-56ste-jaargang-2-2020