Ga naar de inhoud

219. Kasseien zijn erfgoed

Kasseiwegen zijn erfgoed

De eerste foto is een bewust behouden stuk kassei in de ruilverkaveling, voorbij Aalst, richting Sluizen. Plus de tweede: kassei vanaf St.-Catharinakapel in Hauthem richting Pieter van Molstraat (Hoeg); derde: de Doornstraat in Hoksem. Nr. 4. weg naar Kleine Molen in Klein Overlaar.

Kasseien tijdschrift Alpaidis 219 ©Hoegaardserfgoed.be

Op volgende foto de oude weg van Altenaken naar Rommersom die nu deels onder de oprit ligt. Dit is de Zuidkant ter hoogte van de rotonde; Aanhet uiteinde in Rommersom ligt er ook nog zo’n stukje.

Hoegaarden secteur pavé ©Hoegaardserfgoed.be
Hoegaarden secteur pavé ©2021 Hoegaardserfgoed.be

Lambert Michiels (Bare Brem), geboren in 1897 opende ‘Café Brem’ in 1934. Hij was aanne mer-steenbakker en bakte de karelen op de bouwplaats, terwijl men de kelder uitgroef. Hij en zijn vrouw Eufrasie Smets woonden aan de Stoopkensstraat toen ze bij hem in 1931-32 een nier uit haalden. Dat gaf een wonde van 25 centimeter die 7 maanden lang openbleef. Het was gedaan met werken. Bare bleef lang te bed. Ze hadden tien centimeter zagemeel op de kasseien voor het huis gestrooid om het dokkeren van de wagens van de brouwerij te dempen.

Café Brem ©Hoegaardserfgoed.be

© Vzw Hoegaards Erfgoed Alpaidis-nr-219-56ste-jaargang-2-2020