Ga naar de inhoud

221. Plaveien Gemeenteplein

Het plaveien van een deel van ons gemeenteplein: het Dorpsplein (vervolg)

Hoe zag het huidige Gemeenteplein er uit in de 17e en voorgaande eeuwen?

Zoals de meeste dorpspleinen was er de ‘poel’ centraal op het plein ten gerieve van de bewoners en als drenkplaats voor de dieren.

Kaartboek van de abdij van Park, 1665 ©hoegaardserfgoed.be

De poel wordt vermeld evenals Doelstraat en Gasthuisstraat met de St.-Elooikapel; de poel (P) lag daar waar sinds 1818 de eerste waterpomp is ingehuldigd, de Doelstraat liep toen tot in Nerm.
De gebouwen op dit genre van kaarten moesten de juiste ligging van de bezittingen aanduiden (zie getal 21 op hoek van Doel- en Gasthuisstraat), in dit geval van de abdij van Park. Het accuraat weergeven van gebouwen en andere plaatsnamen was niet de bekommernis!

Kaartboek van de abdij van Park, 1665 ©hoegaardserfgoed.be

In de 18e eeuw

1. Dorpspoel 2. St.-Elooikapel 3. Kerk
Villaretkaart ©hoegaardserfgoed.be

De Villaretkaart is genoemd naar Jean Villaret, ingenieur-geograaf bij het Franse hof en één van de makers. De kaart kwam tot stand na één van de Franse veroveringstochten door onze gebieden (1745-48). Enkele jaren kregen de Fransen de controle over ons territorium. Zij stuurden een groep ingenieur-geografen op pad om de pas veroverde gebieden te karteren. Villaret nam het gebied tussen Menen-Gent-Doornik tot Maastricht-Luik voor zijn rekening

© Vzw Hoegaards Erfgoed Alpaidis-nr-221-56ste-jaargang-4-2020