Ga naar de inhoud

Doodsbrieven in het archief vertellen hele levens

Ons archief Grand Cru omvat honderden overlijdensberichten uit de 19de en de 20ste eeuw. Meestal uit Hoegaarden. Maar het is recentelijk verrijkt met een aantal doordbrieven uit Goetsenhoven en omgeving, daterend uit 1940. Met dank aan Maurice Nijs. Het gaat om slachtoffers van het bombardement van vrijdag 10 mei 1940, de eerste dag van de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog.

Die dag om middernacht ontvangt kapitein Poppe van de staf van het 1ste Luchtvaartregiment, als officier van wacht, de alarmmelding van het hoofdkwartier. De Duitse inval is begonnen. Bij het eerste daglicht wordt omstreeks 5u het vliegveld van Goetsenhoven gebombardeerd waarbij zeven militairen het leven verliezen en ettelijke toestellen van verschillende regimenten eraan gaan. De vliegtuigen van het 3de Smaldeel (3/II/1Lu) zijn er wel in geslaagd net op tijd van het vliegveld van Goetsenhoven op te stijgen en op het oorlogsvliegveld in Glabbeek te landen. Toch vallen er slachtoffers op de grond in Goetsenhoven, personeel maar ook burgers. Gebouwen en ook de kerk werden getroffen. De gevolgen waren ook in Hoegaarden te merken. Bijvoorbeeld waren de glasramen van de kapel van Mariadal vernield. 

Zo getuigen (sommige) overlijdensberichten over belangrijke gebeurtenissen uit het verleden. Frequent vragen families (ook uit Nederland) naar copies als hulp bij het opmaken van een stamboom. Deze drukwerken geven ook informatie over de opeenvolgende drukkers van dienst in de gemeente. Op een bepaald moment schakelden die van enkele of dubbele rouwkaartjes over op de grotere doodsbrieven. Die werden huis-aan-huis besteld, een gewoonte die nu, anno 2000,  aan het verdwijnen is. In plaats verschijnen digitale mededelingen. De vraag rijst hoe en voor hoelang die in de komende decennia raadpleegbaar zullen zijn. 

De opgave van de betrokken families met hun naam is hier verwijderd. Nabestaanden reageerden op enkele betreurenwaardige vergissingen. De collectie is raadpleegbaar  in archief Grand Cru (gemeentehuis Hoegaarden), op woensdagen 15-18 uur. Nieuwe deposities zijn op dat adres steeds welkom. 

Een paar voorbeelden 

Overlijdensbericht; Coenegras Jeanne Francoise; ° 1 maart 1825; +1 mei 1897
Overlijdensbericht; Stuckens Louis; °29 september 1865; +10 mei 1940
Overlijdensbericht; Polleunis Jean Baptiste Philomene Victor; °25 december 1887; +10 mei 1940

© Vzw Hoegaards Erfgoed 

Print Friendly, PDF & Email