Ga naar de inhoud

De Verdwenen Faïence

Wandtegelnijverheid te Hoegaarden

De verdwenen Faience - Gemeenteplein Hoegaarden- Prentkaart

De Belgische wandtegelnijverheid kende vanaf circa 1895 een grote bloei. Architecten maakten vanaf dan veelvuldig gebruik van de decoratieve mogelijkheden van dit materiaal, soms met heel mooie resultaten. 

Dit is ondermeer het geval in de gevel van deze voormalige linnenwinkel op de gemeenteplaats te Hoegaarden. Hier wint de soberen bakstenen gevel aan belang door de toevoeging van een serie opmerkelijke tegelpanelen in Art-Nouveau-stijl naar ontwerpen van de Helman-fabriek.

De kwalitatief zeer hoogstaande composities zijn met bloemenvoorstellingen uitgewerkt. Door de opschriften “Aunages (een vakterm afgeleid van de oude lengtemaat el), Cotons, Toiles, Rideaux” was het voor de toenmalige klanten onmiddellijk duidelijk dat men hier terecht kon voor de meest uiteenlopende stoffen.

Het ontbrekende zesde paneel

Het ontbrekende zesde paneel, dat sterk beschadigd werd door een inslag van een obus tijdens WO II, droeg de vermelding Draps. Het keramiekpaneel met gele tulpen bovenaan in de gevel draagt geen opschrift. Ook het interieur bleef nagenoeg intact en is nog steeds in al zijn pracht te bewonderen.

De verdwenen Faience - Gemeenteplein Hoegaarden- Prentkaart tekst

“Beneden op de Gemeenteplaats bevindt zich een fraai winkelhuis (Rosier), vroeger een linnenwinkel. De sobere bakstenen gevel krijgt zijn belang door de toevoeging van een serie opmerkelijke tegelpanelen in Art-Nouveaustijl naar ontwerpen van Helman. De kwalitatief zeer hoogstaande composities zijn een unicum te Hoegaarden. Het ontbrekende zesde paneel ging verloren door de inslag van een obus. Ook het interieur bleef nagenoeg intact en is nog steeds in al haar pracht te bewonderen.”

© Vzw Hoegaards Erfgoed 

Print Friendly, PDF & Email