Ga naar de inhoud

De karamellen Cesar of de munten van Cesar Juus

Jean-Baptist Putzeys (Jean Juge)

Het begon in 1852 met Jean-Baptist Putzeys, bijgenaamd Jean Juge, omdat zijn oom Trudo Putzeys vrederechter (Juge de paix) was geweest tijdens de Franse Revolutie.

Hij woonde op de Grote plaats in de huidige herberg Venetiaan en was bakker en winkelier. Hij kocht de formule van de muntbol van een zekere Van Hauw, suikerbakker uit de Mechelsestraat te Leuven. Daar noemde men de bollen “Hollandse babbelaars”.

Cesar & Joseph

Cesar en Joseph, kinderen van Jean-Baptist rolden elke donderdagnamiddag twee kilogram muntbollen. De nog warme gekookte suikermassa werd met de hand in bollekens gerold.

Als fabricatiemerk moesten ze dan met een koperen geldstuk van 5 centiem (een solleke) een leeuwtje in de bol prenten. Een klop met de hamer en de afdruk van een leeuw op een donkerkleurige platte ronde muntbol was het resultaat.

De huidige kleur is ontstaan met de witte geraffineerde suiker. Daarna werden de bollen ingepakt in stijf papier. Cesar “Juus” gaf de grote vlucht aan het snoepje en zijn broef Jef “Juus”, de eerste directeur-beheerder van de gewezen suikerfabrieken “Grand-Pont”, leverde de benodigde suiker voor de fabricage die gebonden was aan het suikerbietenseizoen.

Hotel Café Cesar

Hotel-Cafe-Cesar @ Hoegaarden

Het verdwenen “Hotel Café César” aan het station werd vanaf 1887 de vaste stek van de familie Cesar Putzeys. In 1898 werd de machine in gebruik genomen die nu nog functioneert en toeliet om snel en veel karamellen te vormen.

Op elke munt prijkt ook sindsdien de letter P van Putzeys.

Bij elke ”cuite” zijn er een aantal onverkoopbare stukjes. Kinderen staken dan hun hand door het keldervenster om wat brokjes te krijgen.

Bij elke pot Hoegaards bier van 7 centiem kreeg de verbruiker voor twee centiem muntbollen. De fabrikant maakte zich sterk dat zijn munten een uitstekende remedie waren bij hoest, zodat moeder de vrouw haar rantsoen had voor de week en haar man gemakkelijker naar de herberg liet gaan.

Karamellen machine muntbollen Cesar @Hoegaarden

© Vzw Hoegaards Erfgoed  

Print Friendly, PDF & Email