Ga naar de inhoud

Bezienswaardigheden in de Doelstraat

Gloriette

De pronkzuchtige 18° eeuw, “de gouden eeuw der verlichting” genoemd, was voor Hoegaarden een eeuw van ongeëvenaarde bloei. Het meest typisch is toch het herenhuis van Meester-Brouwer Carolus Van Nerum gelegen in de Pastorijstraat.

Dit paviljoen behoort aan dat herenhuis. Het is opgetrokken in zuivere Regencestijl. Dit zomerhuisje, tuinkoepel, gloriette, is van Luikse inspiratie gezien dat Hoegaarden toen onder Luiks bewind stond. Dit alles is opgetrokken uit de zo bekende witte steen van Gobertange. 

Aan de zijde van de tuin bevind zich een nis waarin de mooie Flore of ook “Bloemengodin” genoemd staat. Zij is het zinnebeeld van de lente en houdt een bloemenkorf je in de handen.Het beeld is van gebakken aarde, is één meter hoog, en harmoniseert helemaal met de lijnen van de architektuur.

In januari 1967 stortte het torentje en een gedeelte van de kroonlijst in. Alles werd toen in het werk gesteld om het pareltje te loten restaureren, maar men kwam bij dovemansoren terecht. Onder impuls van de familiegilde Van Nerum en het museum werd er dan in 1969 bemiddeld bij de Heer Weyns, conservator van het Openluchtmuseum van Bokrijk en tevens lid van de Commissie voor monumenten en Landschappen.

In 1970 was het dan zover met de restauratie, en zo bleef dit zeldzaam paviljoentje gespaard.

In 2003 werd de gloriette omgevormd tot een Sint-Franciscuskapel. Daar vindt jaarlijks en dierenwijding plaats. De kunstwerken zijn van Vic Van Schil en Jan Goris.

Au Cercle

Dit huis was vroeger bewoond door Gasia, eerste kapelmeester en officier van de muziekkapel van de Belgische Zeemacht. Hij was tevens compositor van de “harche des Marines”. De Liberalen kwamen en komen hier bijeen om hun politieke overwinningen en nederlagen te vieren.

De coöperatie die zaal en café bezat, verkocht het geheel in 2014. Het is nadien gesloopt.

De dorpsschool

De dorpsschool bestond te Hoegaarden reeds in 1498. Deze school waar wij hier voor staan, werd gebouwd in 1886 door aannemer Ferdinand Etienne van Lévillers, en dit door de toenmalige burgemeester Léopold Lodewijckx.

Gemeenteschool Basischool Hoegaarden 1960-1970

Deze school droeg de benaming “Ecole Communal”, onder invloed van de Franse Revolutie. De school was ingedeeld in “filles & garçons”, zoals U wel kunt lezen onder de dakgoten, langs beide zijden van het gebouw. Het is nog zichtbaar hoewel het oververfd is, en dit op verzoek van verschillende instellingen.

Doelstraat-Gemeenteschool-Postkaart-Voor©Lander-Eupen

Omstreeks 1899 werd de vleugel met de meisjesklassen verlengd. In 1956 werd er een nieuw kleuterklas toegevoegd aan de jongensvleugel. In 1958 wordt de speelplaats bevloerd. Later werd de open ruimte tussen de vleugels overdekt als polyvalente zaal. Aan de straatzijde en achteraan zijn in fasen lokalen bijgebouwd, laatst in 2012.

Gemeentelijke Basisschool vooraanzicht 2022

Bij de renovatie en uitbreiding van het geheel zijn de opschriften weer zichtbaar gemaakt.

Handelshuis met reclame “Dortor” (art-deco)

Mooi uitgewerkte en gaaf bewaarde rijwoning met lijstgevel uit het interbellum, in 1937 kadastraal geregistreerd als ‘nieuwe opbouw’ in eigendom van ‘Emile Gustave Gilis-Truyens, werkman’ op de plaats van een vroegere boomgaard. Mogelijk in oorsprong een cafeetje, zie de vermelding ‘Dortor’, een Hoegaards bier van brouwerij Loriers, in het glas in lood naast de deur.

Het betreft een verzorgd enkelhuis van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat; het ontwerp is van de hand van ‘architekt P. Sondervorst’ zoals blijkt uit het opschrift onderaan rechts. De begane grond met uitgewerkte onderbouw van blauwe hardsteen is overigens volledig betegeld, uitgevoerd door ‘terra-cotta CLAES Bruxelles’, zie tegelopschrift onder de tegel met vermelding van de architect. Bron: Erfgoedobject 216431 ©inventaris.onroerenderfgoed [1]

Bron foto’s rijwoning: Inventaris Erfgoed VIOE, 2014, Katrien Verwinnen [2]

Bronnen en citaten[+]

© Vzw Hoegaards Erfgoed  

Print Friendly, PDF & Email