Ga naar de inhoud
Betoging 2005 “Hoegaards bier blijft hier”

 

Op woensdag 30 november 2005 deelde de directie van Inbev (voorloper van AB Inbev) haar besluit mee aan de ondernemingsraad van brouwerij De Kluis in Hoegaarden: “De brouwerij sluit, de productie van Hoegaardenbier verhuist naarJupille, de bottelarij in Hoegaarden blijft.” Meteen legde het personeel het werk neer. In de media lieten beleidsvoerders fatalistische klanken horen: “Wat kunnen we doen tegen zo’n multinationale gigant.”.

Het nieuws dringt op donderdag overal door, mede door de ruime mediabelangstelling.

Op zaterdag 3 december vergadert een “comité” in een lokaal van het bedrijf van burgemeester Frans Huon in Geldenaken. De aanwezigen willen de sluiting niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zeer snel komen enkele zetten op gang, los van de overige personeelsacties. Er wordt een betoging aangekondigd namens de consumenten, afspraak zaterdag 10 december in de voormiddag. Doel: alle middagjournaals op tv halen.

De verbruikers, de bierliefhebbers, zytologen zijn op de afspraak. Buitenlanders trotseren een ijzige route. Drieduizend lopen in stilte achter de tamboer, met slogans “Er is maar één Hoegaarden”, Biercultuur is ook cultuur”, “Authenticity matters”, “Van dat bier uit Luik krijgen we pijn aan onze buik”.

“Het front van de betoging.”
De reeks hierbij is van de hand van Eric Claes (+2023), een Leuvense “borger” van de Orde van de Moutstock.

Tijdens de nacht van zaterdag de 3de op zondag de 4de waren twee grote aankondigingen geschilderd, in het zwart. Bij zonsopgang las men op kruispunten “Hoegaarden blijft in Hoegaarden. Zaterdag 10 december, 10u., betoging”. Meteen werd door Leuvens/Portugese vrienden de website “Red Hoegaarden.be” gelanceerd (ook in het Portugees ter attentie van de grote Inbev-baas Brito). Er kwamen de volgende dagen duizenden steunmails uit de vreemdste landen. Met grote welwillendheid werkten lokale diensten mee aan de druk en de bedeling van een raamaffiche: “Stille Optocht. Droge stoet”. Politici van alle kleur werden aangeschreven. Er komt reactie uit het provinciebestuur en er volgen parlementaire vragen.

In Brussel vond een onderhoud plaats met minister-president Yves Leterme. Hij belde ter plekke Jean-Luc Dehaene, toen beheerder bij Inbev. Lokaal waren al ideeën geopperd voor een alternatieve coöperatieve brouwerij, werden zo veel mogelijk merknamen beschermd, klaagden de klanten dat de “Hoegaarden” uit Luik niet smaakte, niet rook en niet kleurde, zoals de echte “Hoegaarden”.

Ter compensatie beloofde Inbev in Hoegaarden een bezoekerscentrum, het Wit Geb(r)ouw, te openen (2007). In april 2008 zou de brouwactiviteit in De Kluis weer opstarten. Yves Leterme was erbij. Burgemeester Frans Huon zou de maand daarop overlijden. Inbev kondigt voor Stoopkensstraat en Altenaken extra investeringen aan.

© Vzw Hoegaards Erfgoed 

Print Friendly, PDF & Email